Skip to main content

Zelfvertrouwen

Welk gevoel mijn hart doorstroomde toen ik hiervan overtuigd raakte, kan ik het met geen pen beschrijven! Alle negatieve gedachten die ik had zoals: “Ik kan het niet, dit lukt nooit”, waren als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik kon het echt, ik heb het bewijs geleverd. Het meest moest ik mezelf overtuigen. Want ik geloofde echt dat ik het niet kon. Dus ja, logisch dat ik er tegenop zag om te leren hoe je een blog moet schrijven. En nu denk ik: Ik kan het! En jij mag beoordelen of deze overtuiging van mij klopt.

Gedachten en gevolg

Gek eigenlijk dat een enkele gedachte over onszelf ons zo kan belemmeren. Ja, tot gevolg kan hebben dat we onszelf maar een mislukkeling voelen en vervolgens het niet eens proberen. Zo zie je maar dat er een duidelijk verband zit tussen wat we denken, voelen en uiteindelijk doen.

Hoe mooi is het om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, om te weten dat je iets goed kan?! De gedachten: “Ik kan het niet, ik ben waardeloos” komt voort uit een negatief zelfbeeld, een minderwaardigheidsgevoel. Je denkt misschien wel: “Is dat niet hoogmoedig om te zeggen dat je ergens goed in bent?” Ik heb geleerd dat er een groot verschil is tussen hoogmoed en een stuk gezond zelfvertrouwen. Lees deze definitie over zelfvertrouwen maar eens: Zelfvertrouwen is de mate waarin men vertrouwen heeft in het eigen kunnen; zelfverzekerdheid betekent dat dit een sterk vertrouwen is.

Nooit te oud om te leren

Herken je dit soort gedachten en gevoelens? Dan wil ik je uitnodigen om je gedachten eens onder de loep te nemen en jezelf de vraag te stellen: klopt deze gedachten eigenlijk wel? Waar baseer ik deze op? Helpt deze gedachten mij? Dit is een begin om op andere gedachten te komen, om meer helpende gedachten te bedenken zoals: “Ik kan het nóg niet, maar ik wil het leren.” Dat brengt je in beweging. Zo zie je dat het veranderen van een enkele gedachten gevolgen heeft voor je gevoel en gedrag. Wil je meer leren over negatieve gedachten en hoe je ermee omgaat? Ik wil je graag van dienst zijn.

Warme groet, Hennie

Hennie de Koning

Leave a Reply