Skip to main content

geven ontvangen coaching WaarderIemand iets geven is mooi en waardevol. Maar hoe zit het met ontvangen? Daar voelen veel mensen zich toch wat ongemakkelijk bij. Van harte ontvangen is kennelijk wat lastiger.

Toen ik werkte als zorgverlener, hielp ik een cliënt met douchen. Iedere keer zei ze: “O, wat vervelend dat ik je nu lastig moet vallen, het kost jou steeds tijd.” Ik werd daar moe van en het maakte dat ik het niet zo leuk vond om haar te helpen. Ik heb dat met haar besproken en toen gebeurde het. Tijdens het douchen zei ze: “O, heerlijk, wat vind ik dit lekker dat warme water over mijn lijf.” Ik kon merken dat ze er echt van genoot. En… ik ook. Ze kon ontvangen. Ze gaf door te ontvangen. Daardoor kon ik geven en ontstond er verbinding.

Wie ontvangt geeft, wie geeft ontvangt!

Geven kan niet zonder ontvangen, en omgekeerd. Wie ontvangt geeft, wie geeft ontvangt! Deze spreuk kom nogal eens in me op na een coachgesprek, omdat ik deze spreuk dan aan de lijve ervaar. Wat gebeurt er dan? Ik voel verbinding. Een warm en vol gevoel doorstroomt mij. Het maakt me open naar mezelf en anderen. beeldje geven ontvangen coaching WaarderMijn ogen worden dan automatisch naar het prachtige kunstwerk getrokken, wat je hiernaast ziet afgebeeld. Het beeldt deze spreuk perfect uit. Je kan zien dat de een geeft en de ander ontvangt, toch is het een geheel, er is verbinding en vertrouwen zichtbaar.

Verbinding en vertrouwen

Brené Brown zegt het ook heel mooi: “Verbinding is de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel, en steun en kracht ontlenen aan de relatie”. Ik wens je deze ervaring van harte toe!

Warme groet, Hennie

maartenvl95@live.nl

Leave a Reply